Supersötasmåsemlor
0,5 paket jäst
2,5 dl mjölk
0,75 dl rapsolja
1 krm salt
0,5 dl socker1 tsk kardemumma
7 dl vetemjöl
Fyllningen (eller anledningen till att äta semlan)
200 gram mandelmassa och grädde lite på känn för att mjuka till konsistensen
Och så här gjorde vi
Smula jästen i en bunke. Värm olja och mjölk till 37 grader och häll över. Rör om tills jästen löst sig.
Tillsätt salt, kardemumma, socker och vetemjöl, lite i taget, och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa 30-40 minuter.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda de lätt. Forma små runda bollar och lägg på plåt. Degen räcker till runt 20 minisemlor. Låt jäsa cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Grädda i mitten av ugnen ca 5 minuter eller till dess semlorna ser klara ut. Låt svalna under bakduk.
Sedan fattar ni... Skär av toppen på en semmelbullarna. Gröp ut brödet i mitten och lägg i en skål tillsammans med riven mandelmassa. Häll en skvätt grädde eller mjölk över och rör om. Fyll bullarna med mandelmassblandningen. Vispa grädden och klicka ut på bullarna. Sätt locken ovanpå och pudra över florsocker. Klart att äta!
När man inte upp till bänken ens med stol får man baka på egen hand. |
Skeptisk till en början, men sedan blev mjöl den stora favoriten att äta. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar